Kurv

Spejlets historie

Spejlets betydning gennem tiden

Mennesket har altid været besat af sit eget spejlbillede men de populære spejle har ikke altid været et tilgængeligt allemandseje som det er i dag, meget langt fra. Spejlet som vi kender det nu, har været urtoligt mange år under udvikling, hvor fremstillingsprocessen gradvist er blevet forfinet. Hertil har nutidens storindustri og masseproduktion påvirket prisen og der findes formentligt ikke mange hjem i dag der ikke har et eller flere spejle i varierende størrelser.

Vi har typisk spejle placeret både på badeværelset, i entréen, i garderoben og i de seneste år bruges de i stor stil som et decideret indretningselement i stuen, soveværelset og sågar i køkkenet.

Spejlet er en helt uvurdelig opfindelse, som er en indgroet del i vores samfund, helt uden vi tænker over det – både i vores boliger men også i vores industri, i trafikken og i et hav af industriudstyr som blandt andet i lasere, teleskoper og videnskabelige instrumenter. Spejle er eminente til at intensivere eller fokusere lys i for eksempel elektriske pærer, lommelygter eller billygter. Kombinationen af glas og metal bruges blandt andet også i lyslederkabler, som nærmest er bygget som ét langt spejl. Metallaget er dog så mikrotyndt at det kræver avanceret nanoteknologi at fremstille.

Det virker utænkeligt ikke at kende sit eget spejlbillede, ikke desto mindre var det engang virkeligheden for mennesket for nogle hundrede år siden. Her var vandpytter og vulkansk glas kaldet” obsidian” datidens spejle, og viste meget langt fra det klare spejlbillede som vi er så vant til i dag. Spejle kan kaldes for datidens forfængelighedsinstrument men er i høj grad også et vigtigt element i mange moderne teknologiske redskaber.

Hvornår blev spejlet opfundet?

De ældste menneskeskabte spejle har man dateret tilbage til oldtidens Egypten. De første spejle var meget små og vi skulle helt hen til år 100 e.kr. før spejlene fik en størrelse hvor man kunne se hele kroppen. De moderne og store New Yorker spejle som storhitter i dag ville have været helt utænkelige dengang. De første spejle var kun de rigeste egyptere forundt og de bestod af polerede metaller. Først i middelalderen begyndte man at lave spejle af planglas med et lag sølv på, men mange år frem var spejle rasende dyre, hvilket stadig gjorde det til et sjældent eje blandt befolkningen..

Særligt Venedig blev kendt for at være ekstremt dygtige i deres spejlproduktion fra det 14. århundrede, hvor de blev førende i at producere de fineste spejle af mundblæste glascylindre, hvor bagsiden blev belagt med en blanding af tin og kviksølv. Spejlene var dog ekstremt dyre og faldt først i pris i 1800-tallet, hvor produktionen blev mere industriel.

I det 19. århundrede kom tyskerne på banen og udviklede en ny teknik med at belægge spejlets bagside med sølvnitrat og med tidens industrialisering som rygstøtte, begyndte spejlet at blive mere udbredt, og kvaliteten begyndte at nærme sig noget vi kender fra i dag.

Spejle har desuden været igennem oceaner af overtro gennem årene og har i visse kredse været genstand for djævlens værktøj til en genvej til det guddommelige.

Hvordan fremstiller man spejle i dag?

For at et spejl får en fejlfri og reflekterende effekt kræver det en fuldstændig plan overflade, ellers vil lyset spredes i forskellige retninger, hvorved dannelsen af spejlbilledet går tabt. Typisk laves spejle ved at man har et helt glat og gennemsigtig glas, hvorved der belægges et lag metal på bagsiden. I dag fremstilles de fleste spejle ved at lægge et meget tyndt bindelag af krom, nikkel eller titanium på et stykke glas. Ovenpå lægges et lag sølv eller aluminium, og det hele beskyttes af endnu et lag, som kan bestå af silicium eller lak. Det beskyttende lag er særligt vigtigt for at holde fugt ude. d

De tidlige spejle blev belagt med kliksølv og et var faktisk normen gennem det meste af 1800-tallet. Det ved vi i dag er dødgiftigt, så det bruges selfølgelig ikke mere.

Metallet i et spejl er typisk aluminium, men man ser også spejle lavet med sølv eller metallegeringer af tin, kobber og andre metaller. Oftest laves beklædningen på spejlets bagside da det på forsiden vil være meget skrøbeligt for skader, ridser mv.

Faktisk er sølv ikke det bedste materiale til at reflektere alt slags lys. For eksempel reflekterer aluminium bedre ultraviolet lys og infrarødt lys reflekteres mest effektiv af guld.

Hvilke typer spejle findes der?

Der findes flere forskellige typer af spejle med hver deres måde at refelktere spejlbilledet på, alt efter hvordan det fremstillies. Et fladt spejl forårsager et minimum forvrængning og frembringer et såkaldt virtuelt billede, hvor størrelsen på dét som afspejles er 1:1. De buede spejle derimode kan opdeles i 2 versioner – de konvekse spejle som buer udad, og de konkave som buer indad. De konvekse spejle giver virtuelle billeder som det flade spejl, dog er billedet altid mindre end det opbjekt som reelt reflekteres.

Desuden kan man tale om såkaldte envejsspejle, som navnet antyder, kun virker den ene vej fra. Dette spejl kaster kun ca 50 % af lysets stråler retur, hvorimod den anden halvdel får lov at passere igennem spejlet. Spejlet er fremstillet via en glasplade der er belagt med et tyndt lag af metalmolekyler med afstand nok til at de kun dækker halvdelen af glaspladen. Det kan man dog ikke sådan lige se med det blotte øje.

Når man ser på spejlet fra den mørke side vil man kunne se igennem som et gennemsigtigt vindue, men fra modsatte side vil det ligne et spejl. Det er praktisk til alt fra forhørslokaler eller butikssikring hvor personalet kan se ind på den anden side, men personen på modsatte side, ser blot et spejl.

Håndplukket udvalg

Unik samling af eksklusive spejle og interiør

Mindst 14 dages returret

Uanset hvem du foretager dit onlinekøb hos

Bedste forhandlere

Vi henviser dig nemt til de bedste forhandlere

Sikker e-handel

Vi henviser kun til ordentlige webshops